sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Joulukalenterin 20.luukku: Saaristolaisleipä ja kylmäsavuporomousse

Pidän itse kovasti saaristolaisleivästä ja monena vuonna on moista herkkua pitänyt itsekkin yrittää tehdä, vaan aina se on jäänyt muiden kiireiden viedessä mennessään.

No tänä vuonna päätin yrittää ja täytyy kyllä sanoa, että jatkossa nämä kyllä tehdään joka joulun alla meilläkin. Super helppoa ja niin hyvää. Melko aikaa vievää tosin, jos kohotus ja paistoaika lasketaan mukaan, mutta aktiivista valmistusta nämä eivät juuri vaadi.

Leivät tein tällä Hellapoliisin ohjeella:

1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl tummaa, tai leipäsiirappia (oikein makeasta leivästä pitävä voi lisätä siirapin määrää vielä desilitralla)
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnä-, tai ruisleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauohaja

leivän voiteluun:

1 rkl siirappia
3 rkl vettä

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva.Lisää siirappi, kaljamaltaat, leseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot.Anna kohota noin 1 1/2 tuntia.
Voitele leipävuoat voisulalla tai margariinilla.Jaa taikina kolmeen reilu litran vetoiseen leipävuokaan.Paista 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla 2 tuntia.Voitele paiston loppuvaiheessa leivät siirappi-vesiseoksella.Kumoa ja jäähdytä liinan alla.Parhaimmillaan leipä on seistyään viileässä kahdesta kolmeen päivään.


Olin ajatellut tehdä nämä paperisiin leipävuokiin, mutta nehän oli tietenkin tässä kohtaa kaupassa loppu, joten oli tyytdyttä folioisiin, mutta hyvin ne paistuivat näissäkin.





Osa leivistä päätyy läheisille lahjaksi


Tein leivän kaveriksi myös savuporomoussea. Katselin tähänkin erilaisia valmiita ohjeita, mutta mikään niistä ei sellaisenaan iskenyt, joten kokeilemalla mentiin ja tällaiseen reseptiin lopulta päädyin:

1dl kuohukermaa
150g ranskankermaa
400g maustamatonta tuorejuustoa
1 punasipuli
150g kylmäsavuporoa
Mustapippuria
Suolaa

Vatkaa kerma kevyesti vaahdoksi, lisää vaahdon joukkoon ranskankerma ja tuorejuusto. Sekoita tasaiseksi. Silpu punasipuli ja kylmäsavuporo hyvin pieneksi silpuksi ja lisää moussen joukkoon. Mausta mustapippurilla ja suolalla.


Muutamia luukkuja jäi välistä, kun loppuraskauden väsymys ja joulukiireet ovat vieneet voiton. Mutta katsotaan kuinka viimeisten neljän luukun kanssa käy.

Ihanaa alkavaa jouluviikkoa kaikille!

1 kommentti:

  1. Hei!
    Otin sinulta savuporomoussen ohjeen ja teen
    sitä jouluksi perheelleni :)
    Ihanaa Joulua sinulle ja perheellesi <3

    VastaaPoista